STICORDI

logopedie sticordi maatregelenSTICORDI is het acroniem voor STImuleren, COmpenseren, Relativeren of Remediëren en DIspenseren of DIfferentiëren.

stimuleren : Naarmate kinderen met leerstoornissen ouder worden, nemen spanning, onzekerheid, angst en kans op ontgoocheling en opgave toe. Hun motivatie behouden en verhogen is van kapitaal belang.
compenseren: hulpmiddelen als ondersteuning aanbieden.
remediëren / relativeren: Met individuele begeleiding maken ze heel wat vorderingen. Kinderen met leerstoornissen hebben nood aan een individuele begeleiding en intensieve inoefening op hun niveau. Ook is het belangrijk niet altijd te focussen op het probleem maar de talenten van het kind te benadrukken.
dispenseren / differentiëren : Vrijstelling hebben voor een aantal opdrachten, een onderscheid maken tussen basisleerstof en bijkomende leerstof.

Het zijn maatregelen waarmee leerlingen in staat worden gesteld om de vaardigheden van een opleiding te verwerven, daar waar ze zonder deze maatregelen zouden falen.
De maatregelen variëren per stoornis, volgens de noden van het kind en volgens de opleiding.
Vaak gaat het om toetsen kunnen afleggen in een rustig lokaal, meer tijd krijgen, onthoudfiches, rekenmachine, foutloze kopieën voor het instuderen van de lessen, voorlezen van vraagstukken door de leerkracht, niet moeten voorlezen in de klas,…

Meer informatie op de website van Let op!  Eerste hulp bij leerstoornissen en/of problemen bij het leren.

 

Logopediste in Oostende praktijkadres : Mariakerkelaan 24

Geplaatst in Geen categorie
Contact
059 511 825
van maandag tot vrijdag

enkel op afspraak